Samenwerkingen

In de laatste jaren is mijn bestuur gaan samenwerken met ‘Gympedia’. Een groep vakleerkrachten had een vakwerkplan uitgewerkt voor een brede doelgroep. Ik ben met een groep collega’s me gaan verdiepen in dit uitgewerkt plan samen met deze makers en we kregen veel invloed in de aanpassing van het gehele plan om deze relevant te maken voor onze organisatie.

Helaas is de samenwerking beëindigd op een minder leuke manier, maar het heeft me veel gebracht. We kregen een gezamenlijke cursus over het uitgewerkte plan van ‘Gympedia’ en hadden veel ruimte voor discussie. We gingen aan de slag met een Ipad in de les, met een digitale jaarplanning en met een leerlingvolgsysteem. 

Een groot deel ging over de sociale ontwikkeling in het bewegingsonderwijs. Een belangrijk voorbeeld hierbij is om bij het buitenspelen een sociaal makkelijk onderdeel (op een springstok springen) dichter bij de ingang van de school te plaatsen en een sociaal lastiger onderdeel (een voetbalwedstrijd) verder op het plein. Dit sociale deel heb ik ook weer verweven in mijn lesprogramma en hierdoor is er 1 lijn in het bewegen door de hele school. 

Het IB (voluit schrijven!)-onderwijs wat wij nu doen sluit hier geweldig op aan en zorgt ervoor dat het bewegen in de klas enorm is uitgebreid!

Nadat we met ‘Gympedia’ stopten kwam ‘Gymspiratie’ op ons pad. Op deze website staan zoals jullie weten veel mooie ideeën van onderdelen die je in de gymzaal kunt uitvoeren. Ook ik heb er veel onderdelen op staan en er zullen nog vele volgen. Natuurlijk maak ik veelvuldig gebruik van ideeën van anderen en kom ik hierdoor zelf ook weer tot nieuwe ideeën. 

Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de jaarplanning te maken op deze site. Het is erg goed om een jaarplanning te kunnen maken vanuit uitgewerkte leskaarten. Wanneer iemand mijn werk een tijd moet overnemen kan deze leerkracht het programma nu erg makkelijk volgen.